Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on lokakuu, 2010.

Silmälasit

"Nyt olen taipuvainen ajattelemaan, että koko elämä on harmiton arvoitus, jonka oma hulluutemme muuttaa pelottavaksi, koska yritämme selittää sitä sillä, minkä kuvittelemme totuudeksi." (Umberto Eco, Foucaultin heiluri) tai Anthony de Mello kertoi tarinan Mullah Nasruddinista: "Nasruddin oli kohonnut kuninkaan pääministeriksi. Kulkiessaan kerran palatsin läpi hän näki kuninkaan haukan. Sellaista kyyhkystä ei Nasruddin ollut eläessään nähnyt. Niinpä hän haki sakset ja leikkasi niillä haukan siivet, kynnet ja nokan lyhyiksi. "No nyt sinä olet kunniallisen linnun näköinen", Nasruddin sanoi. "Hoitajasi on näemmä lyönyt sinut pahasti laimin." (Anthony de Mello, Kuuletko linnun laulavan?) Jos näkemisen sijasta katsomme vain itse tekemäämme kuvaa, kunka koskaan voisimme nähdä toisten tekemät kuvat, saati lopulta aavistaa sen, mitä kaikki yrittävät kuvata?

Tiski/vuori

Tiskipöydälle oli kerääntynyt kasa astioita. Mistähän aloittaisi, kattiloista vai lautasista, laseista vai aterimista? Mitä väliä sillä olisi, sillä astia kerrallaan vuori muuttuisi tiskatuiksi astioiksi! Miten vuorelle kiivetään? Askel kerrallaan. Miten urakasta selviää? Askel kerrallaan. Isot kokonaisuudet saattavat ahdistaa ja niihin on hankala saada otetta. Mutta isotkin kokonaisuudet koostuvat pienemmistä ja ne taas pienemmistä kokonaisuuksista. Ja ne pienet kokonaisuudet tekemällä vähitellen isokin tulee tehdyksi ja tavoite saavutetuksi. Huomaamatta. Askel kerrallaan.

Kaksi herraa

Seisoin jonossa, joka eteni verkkaisesti. Edelläni oli kaksi vanhaa herraa, jotka keskustelivat intensiivisesti keskenään. Edestä kiiri viesti:"Aakkosten alkupää järjestäytyy oikealle ja loppupää (l-kirjaimesta eteenpäin) vasemmalle." Jonon kärki jakaantuu, mutta jakaantuminen päättyy näihin arvokkaisiin herroihin. "Anteeksi herrat, mutta oletteko aakkosten alkupäätä vai loppupäätä? Teidän pitäisi järjestäytyä oikealle tai vasemmalle", sanoin viimein (mielestäni kohteliaasti). "Me olemme niitä vanhoja jääriä ja meidän ohi et pääse", toinen herroista tokaisee ja jatkaa jutteluaan vieruskaverinsa kanssa. Jono jatkuu yhtenä minusta eteenpäin. Viimein tiskille päästyään herrat ilmoittautuvat väärälle henkilölle ohjeista huolimatta. Aina oman pään pitäminen ei ole viisautta.