Siirry pääsisältöön

Taitoksia, lenkkejä

Japanilaisen paperintaitteluperinteessä origamissa tarkoituksena on taitella paperista asioita - eläimiä, esineitä, kukkasia - niin, ettei paperia missään vaiheessa revitä tai leikellä. Kaikkien muotojen on löydyttävä puhtaasti taitoksien kautta. Taustalla on ajatus siitä, että kunnioitetaan paperille olemuksensa antanutta puuta/kasvia ja siinä läsnä ollutta kamia, jumaluutta.

Tämä ajatus paperin alkuperästä tuli mieleeni kuivatessani käsiäni paperiliinaan. Jokseenkin kaikki mitä päivittäin käytämme tai syömme tai kulutamme on peräisin luonnosta. Se on kasvanut, se on kerätty, se on prosessoitu ja muokattu, kuljetettu kauppaan ja laitettu hyllyyn.

Mikään tässä ketjussa ei ole itsestäänselvää. Meidän tulisi siis arvostaa luomakuntaa ja ihmisten työpanoksia. Nähdä se, että lenkkejä ketjussa tarvitaan ja haaskaaminen on väärin.

Kaikki on arvokasta, myös oma panoksemme toisten eteen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käärmeitä ja Tikapuita

On vanha lautapeli nimeltä Käärmeitä ja Tikapuita. Pelin juuret ulottuvat Intiaan 1500-luvulle, vaikka se onkin meille tunnetussa muodossa kiertänyt Brittein saarten kautta. Pelilauta on suht' helppo tehdä itse, ja siksi sellaisen tuohon piirtelin.

Pelin ajatuksena on edetä noppien osoittaman lukumäärän verran ruudukko läpi aloittaen ensimmäiseksi merkitystä ruudusta alalaidassa. Mikäli pelaaja tulee ruutuun, jossa on tikkaiden alapää, saa hän kiivetä tikkaat siihen ruutuun jossa tikkaiden huippu on, ilman ylimääräisiä nopan heittoja. Ruutuun, jossa on käärmeen pää joutuessaan pelaaja sen sijaan liukuu käärmeen selkää pitkin siihen ruutuun, jossa käärmeen häntäpää on.

Peli on minusta hieno metafora elämän prosesseista. Välillä tulee yllättäviä takapakkeja, ja hetken päästä vastassa saattaa olla harppauksia eteenpäin. Se kaikki kuuluu asiaan.

Yhdessä

Kuljin kaupungilla ihmisen perässä, joka spontaanisti kumartui poimimaan jonkun toisen heittämän roskan maasta ja laittamaan sen roskikseen.
Joidenkin ajatus yhteisestä on, että muut hoitaa. Joidenkin toisten se, että yhdessä hoidetaan.

Eksynyt

Päivitin oppilaitospapin julisteita oppilaitosteni ilmoitustauluille, sillä vanhan julisteen kuva oli vuodelta 2011 peräisin. Piti saada julisteita näkyville joissa partakin olisi mukana.


Kiersin käytäviä ja tapasin siinä samalla ihmisiä. Se oli kierrokseni todellinen anti. Sitten eräässä toimipisteessä eksyin - saman katon alla oli kahden eri oppilaitokseni toimipisteet, ja jostain portaikosta pääsin paikkoihin mihin toisista ei päässyt.


Mitä eksymisestä seurasi? Löysin sopen, jonka olin ilmeisesti löytänyt viimeksi noin kymmenen vuotta sitten - ainakin ilmoitustaululla oli oma julisteeni vuodelta 2008.


Oli aikakin päivittää se. Ja eksyä. Muutoin olisi taas jäänyt jotain löytämättä.