Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on tammikuu, 2015.

he-jotka-ovat-niin-kuin-me

Kuulemma pohjoisamerikkalaiset tasankoheimot antoivat suomalaisille maahanmuuttajille nimen valkoiset-jotka-ovat-niin-kuin-me. Syynä oli se, että heimojen omiin perinteisiin kuului henkisen ja fyysisen puhdistuksen paikka nimeltä hikimaja, jossa kuumennettujen kivien lämmittämässä huoneessa istuttiin pitkään. Ainoana kansana uusista tulijoista suomalaiset laittoivat heti saunansa pystyyn, ja se kiinnitti huomion. Löydettiin jotain yhteistä kieli-, uskonto- ja kansalaisuusmuurien yli. On tavattoman helppoa nähdä aina se, mikä tekee meistä meidät - ja liian usein se sanoitetetaan sitä kautta, mitä me olemme ja muut eivät, mitä muut ovat ja me emme. Mutta on toisenlainenkin tapa olla. Eräs ystäväni sanoi kerran, että ajattele ihmisiä yläkäsitteistä käsin, vaan kohtaa jokaisen yksilönä. Dalai Lama (joka ei ole henkilökohtainen ystäväni) taas sanoi, että meidän pitäisi pyrkiä eroon kategorioista 'me' ja 'muut', ja laajentaa kategoriaa 'me' pitämään sisällään myös

Ruokaa

Oletko syönyt jotain hyvää ruokaa, ihastunut siihen ikihyviksi ja pyytänyt reseptin? Kun teet sitten reseptiä uskollisesti seuraten itse samaa ruokaa kotona, jotain on toisin. Ruoka ei ole samaa. Resepti antaa suuntaviivan kohti sitä mihin pyritään. Mutta se toinen tärkeä ainesosa on ihmisen panos. Jokainen tekee ruoan omalla tavallaan ja sitä - onneksi - on hankala apinoida. Kun siis seuraavan kerran nautin jotain oikein hyvää, muistan kaiken sen inhimillisen panoksen jota annokseni eteen on laitettu. Ja sen, että jokainen tuo aina oman osansa yhteiseen pöytään.

Sudet

Monessa paikkaa siteeratun Cherokee-tarinan mukaan jokaisen ihmisen sisällä elää kaksi sutta: Toinen niistä ei halua pahaa kenellekkään ja toinen niistä on pelkkää vihaa. Kumpi niistä pääsee voitolle? Tarinan mukaan se susi, jota itse ruokkii enemmän. Samoilla linjoilla on ollut moni ajattelijakin. Jos haluaa olla parempi ihminen, pitää pyrkiä olemaan parempi ihminen. Välillä tulee lipsuttua, mutta silloin palataan taas pyrkimykseen. Ja vähitellen ajatuksista tulee käytäntöä, ja käytännöstä tapa ja tavasta tottumus. Aina uudestaan.