Siirry pääsisältöön

(riittävän) hyvä / paras (mahdollinen)

Kuulin nuorten ammattitaitokisojen valmennuksessa mukana olevalta yhteistyökumppanilta hyvän viisauden kaikille täydellisyyttä tavoitteleville: Joskus asia voi olla riittävän hyvä. On suurta viisautta tuntea niin itsensä kuin sen mitä tekee ja jossain kohti sanoa:"No niin, tämä on tässä. Tämä on jo riittävän hyvä." Kulloisetkin olosuhteet ja tilanteet määrittävät sen, mitä riittävän hyvä milloinkin on.

Kuulin esimieheltäni toisen tavan sanoittaa asiaa. Hän viittasi jalkapalloon, mistä hän pitää paljon. Hän totesi, että tärkeintä on kussakin tilanteessa pyrkiä löytämään paras mahdollinen lopputulos. Se ei ole sama asia kuin paras mahdollinen lopputulos ideaalitilanteessa. Se, mikä paras mahdollinen lopputulos on, on riippuvainen kulloisistakin olosuhteista. Joskus pelissä häviökin voi olla paras mahdollinen lopputulos kovaa joukkuetta vastaan.

Pidän näistä molemmista tavoista katsoa asioita, oli kyseessä sitten kilpailutoiminta tai oma elämä.

'Riittävän hyvä' auttaa kohti armeliaisuutta itseään kohtaan.

'Paras mahdollinen lopputulos' laittaa pyrkimään kohti parasta kunkin olosuhteen sallimissa rajoissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käärmeitä ja Tikapuita

On vanha lautapeli nimeltä Käärmeitä ja Tikapuita. Pelin juuret ulottuvat Intiaan 1500-luvulle, vaikka se onkin meille tunnetussa muodossa kiertänyt Brittein saarten kautta. Pelilauta on suht' helppo tehdä itse, ja siksi sellaisen tuohon piirtelin.

Pelin ajatuksena on edetä noppien osoittaman lukumäärän verran ruudukko läpi aloittaen ensimmäiseksi merkitystä ruudusta alalaidassa. Mikäli pelaaja tulee ruutuun, jossa on tikkaiden alapää, saa hän kiivetä tikkaat siihen ruutuun jossa tikkaiden huippu on, ilman ylimääräisiä nopan heittoja. Ruutuun, jossa on käärmeen pää joutuessaan pelaaja sen sijaan liukuu käärmeen selkää pitkin siihen ruutuun, jossa käärmeen häntäpää on.

Peli on minusta hieno metafora elämän prosesseista. Välillä tulee yllättäviä takapakkeja, ja hetken päästä vastassa saattaa olla harppauksia eteenpäin. Se kaikki kuuluu asiaan.

Eksynyt

Päivitin oppilaitospapin julisteita oppilaitosteni ilmoitustauluille, sillä vanhan julisteen kuva oli vuodelta 2011 peräisin. Piti saada julisteita näkyville joissa partakin olisi mukana.


Kiersin käytäviä ja tapasin siinä samalla ihmisiä. Se oli kierrokseni todellinen anti. Sitten eräässä toimipisteessä eksyin - saman katon alla oli kahden eri oppilaitokseni toimipisteet, ja jostain portaikosta pääsin paikkoihin mihin toisista ei päässyt.


Mitä eksymisestä seurasi? Löysin sopen, jonka olin ilmeisesti löytänyt viimeksi noin kymmenen vuotta sitten - ainakin ilmoitustaululla oli oma julisteeni vuodelta 2008.


Oli aikakin päivittää se. Ja eksyä. Muutoin olisi taas jäänyt jotain löytämättä.

Sankareita

Sarjojen, elokuvien ja sarjakuvien supersankarit ja superrikolliset kamppailevat keskenään. He ovat kuin kolikon kaksi puolta: Molemmilla on voimia ja erikoiskykyjä jotka ylittävät tavallisen ihmisen kyvyt. Sankarit ja rikolliset erottaa toisistaan vain se, miten noita voimia ja kykyjä lähtee käyttämään: omaa etuaan tavoitellen vai toisia auttaen.

Supersankaritarinat kertovat siis pohjimmiltaan meistä tavallisista ihmisistä. Meilläkin on tietoja ja taitoja. Mekin voimme valita, miten osaamisemme valjastamme käyttöön. Kaikkien hyväksi, vai pelkästään omaa itseämme palvelemaan.