Siirry pääsisältöön

(epä)onnistumiset

Epäonnistumiset kiinnostavat onnistumisia enemmän.

Ei niin, että jotenkin intohimoisesti haluaisin analysoida jokaisen mokan, vaan niin, että helposti jonkin asian toimimattomuus jää pyörimään päähän. Joskus liikaakin.

Onnistumisten kohdalla harvoin esitän kysymystä miksi jokin toimi. Iloitsen vaan siitä, että hyvin meni. Toivottavasti menee seuraavallakin kerralla!

Asetelmassa on parannettavaa. Ensinnäkin, on hyvä tarkastella syitä siihen miksi jokin ei toiminut. Näin voin oppia ja parantaa tekemistäni. On kuitenkin huono asia jäädä pelkästään märehtimään mokia, sillä sitä kautta näkökulmani vääristyy. Moni onnistunut asia jää huomaamatta.

Toiseksi, olisi vähintäänkin yhtä tärkeää joskus pohtia myös sitä, miksi jokin juttu onnistui. Mikä juuri siinä asiassa sillä hetkellä naksahti paikalleen niin, että kaikki toimi. Ehkä myös oppi siitä olisi siirrettävissä seuraaviin kertoihin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käärmeitä ja Tikapuita

On vanha lautapeli nimeltä Käärmeitä ja Tikapuita. Pelin juuret ulottuvat Intiaan 1500-luvulle, vaikka se onkin meille tunnetussa muodossa kiertänyt Brittein saarten kautta. Pelilauta on suht' helppo tehdä itse, ja siksi sellaisen tuohon piirtelin.

Pelin ajatuksena on edetä noppien osoittaman lukumäärän verran ruudukko läpi aloittaen ensimmäiseksi merkitystä ruudusta alalaidassa. Mikäli pelaaja tulee ruutuun, jossa on tikkaiden alapää, saa hän kiivetä tikkaat siihen ruutuun jossa tikkaiden huippu on, ilman ylimääräisiä nopan heittoja. Ruutuun, jossa on käärmeen pää joutuessaan pelaaja sen sijaan liukuu käärmeen selkää pitkin siihen ruutuun, jossa käärmeen häntäpää on.

Peli on minusta hieno metafora elämän prosesseista. Välillä tulee yllättäviä takapakkeja, ja hetken päästä vastassa saattaa olla harppauksia eteenpäin. Se kaikki kuuluu asiaan.

Eksynyt

Päivitin oppilaitospapin julisteita oppilaitosteni ilmoitustauluille, sillä vanhan julisteen kuva oli vuodelta 2011 peräisin. Piti saada julisteita näkyville joissa partakin olisi mukana.


Kiersin käytäviä ja tapasin siinä samalla ihmisiä. Se oli kierrokseni todellinen anti. Sitten eräässä toimipisteessä eksyin - saman katon alla oli kahden eri oppilaitokseni toimipisteet, ja jostain portaikosta pääsin paikkoihin mihin toisista ei päässyt.


Mitä eksymisestä seurasi? Löysin sopen, jonka olin ilmeisesti löytänyt viimeksi noin kymmenen vuotta sitten - ainakin ilmoitustaululla oli oma julisteeni vuodelta 2008.


Oli aikakin päivittää se. Ja eksyä. Muutoin olisi taas jäänyt jotain löytämättä.

Muistilista

Moni uusi asia jonka olen löytänyt, on tullut mahdolliseksi vasta kun olen rohjennut mennä omalle epämukavuusalueelleni.


Kaikista parhaiten muistaa ne asiat, joiden kohdalla on tehnyt virheen. Virhe paljastaa sen, missä voi parantaa.


Se, mitä osaan tänään rakentuu kaikelle sille, mitä olen oppinut matkan varrella.

Muoto seuraa käyttötarkoitusta.