Siirry pääsisältöön

Kristus tulee

Olin kerran viikon benediktiiniläis-luostarissa Saksassa.

Benediktiiniläis-sääntökunnan ohjeisiin kuuluu ajatus siitä, että jokainen vieras tulee ottaa vastaan Kristuksen tavoin.

Ajatuksena on, että jokainen ihminen on yhtälailla ainutlaatuinen ja Jumalalle arvokas, hänen jatkuvan läsnäolonsa ja huolenpitonsa paikka. Siksi minulla ei ole oikeutta ylenkatsoa ketään.

Vaatii välillä vaivaa nähdä jokainen eteentuleva ihminen omien ennakkoasenteiden ohi. Benediktiinien ajatus jokaisen vieraan vastaanottamista Kristuksena pyrkii auttamaan siinä.

Keskityn häneen, joka on edessäni. Kristuksella on nälkä, elämä ehkä kohtelee häntä kaltoin, Kristus sairastaa. Kristus on yksinäinen ja ilman töitä. Jokaisen kristuksen tarina on tärkeä, ja minun on syytä kuulla se. Nähdä hänet. Olla häntä varten.

Kristus tulee, monissa asuissa ja monenlaisin kasvoin. Olenko valmis?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käärmeitä ja Tikapuita

On vanha lautapeli nimeltä Käärmeitä ja Tikapuita . Pelin juuret ulottuvat Intiaan 1500-luvulle, vaikka se onkin meille tunnetussa muodossa kiertänyt Brittein saarten kautta. Pelilauta on suht' helppo tehdä itse, ja siksi sellaisen tuohon piirtelin. Pelin ajatuksena on edetä noppien osoittaman lukumäärän verran ruudukko läpi aloittaen ensimmäiseksi merkitystä ruudusta alalaidassa. Mikäli pelaaja tulee ruutuun, jossa on tikkaiden alapää, saa hän kiivetä tikkaat siihen ruutuun jossa tikkaiden huippu on, ilman ylimääräisiä nopan heittoja. Ruutuun, jossa on käärmeen pää joutuessaan pelaaja sen sijaan liukuu käärmeen selkää pitkin siihen ruutuun, jossa käärmeen häntäpää on. Peli on minusta hieno metafora elämän prosesseista. Välillä tulee yllättäviä takapakkeja, ja hetken päästä vastassa saattaa olla harppauksia eteenpäin. Se kaikki kuuluu asiaan.

Jälkiä

Turun Tuomiokirkossa, Pormestarin kuorin lattiassa, on näkyvissä kissan tassun jättämiä jälkiä. Kissa on ollut vainaa jo pitempäänkin, mutta eläissään se oli onnistunut juoksemaan vielä märkien tiilien yli ja niin painamaan kädenjälkensä osaksi 700-vuotiasta kansallispyhättöä. Tarkoittamattaan. Fossiililöytöjen yhteydessä meillä on vieläkin vanhempia käpäliä, tassuja, raatelujalkoja ja kavioita kivettyneeseen maa-ainekseen painautuneena, kuten myös painokuvia vanhoista kasveista tai muinaisista otuksista. Myös me jätämme jälkiä. Jälkiä planeettaamme, jonka jälkipolvillemme jätämme, mutta myös jälkiä toisiimme. Tarkoittaen ja tarkoittamattamme. Näin paastoajan alkaessa haluaisin katsella sitä, minkälaisia jälkiä minä jätän. Minkälaiset haluaisin jättää? Kissankäpälät kirkon kuoriin?

Eikö nukuta? Vinkkejä nukahtamiseen

Kesä on takana, työt ja koulut alkavat. Loman aikana tuli ehkä opeteltua toisenlainen päivärytmi. Ehkä myös kaikki syksyn aloittamiseen liittyvät stressaa, ja vaikuttaa nukkumiseenkin? Tässä videossa muutama vinkkini siihen, miten ainakin itse saan paremmin itseni nukahtamaan.