Suomen evankelis-luterilainen kirkko on julkistanut ensimmäisen ilmasto-ohjelmansa, jolla se pyrkii vaikuttamaan niin seurakuntien kuin seurakuntalaistenkin tapaan käyttää energiaa. Osana ohjelmanjulistusta "Kirkon ilmastotyöryhmä esittää, että kirkon jäsenet vähentäisivät lihansyöntiä (....) Ruokavaliosuosituksia kirkko antaa, koska esimerkiksi lihantuotanto aiheuttaa neljä viidesosaa kasvihuonekaasupäästöistä." (Kotimaa 5.6.2008)
Suosituksessa korostetaan lähialueilla tuotettua ruokaa ja luomutuotantoa. Ihan fruitariaaneiksi porukkaa ei olla ajamassa, vaan lähinnä tavoitellaan kasvispainotteista ruokavaliota jossa liha ei näyttelisi niin keskeistä sijaa.
Joka tapauksessa tällaista pitkän linjan vegaania kasvisruuan suosittelu lämmittää.
Kirkon uutta ilmasto-ohjelmaa juhlistamaan tässä helppo resepti.
Apupapin papupata burritoilla:
tarvikkeet:
(määrät ohjeellisia, kokataan tunteella)
2 sipulia
3 kynttä valkosipulia
chiliä maun mukaan
1 paprika
tölkki valkeita papuja tomaattikastikkeessa
tölkki kidney-papuja suolaliemessä
tölkki/purnukka tomaattimurkskaa
kasvisöljyä paistamiseen
tarjoiluun:
burritokuoria tai wrappeja
quacamolea (laiska ostaa valmiina, ahkera ostaa avokaadoja ja tekee itse)
suolapähkinöitä tai chilipähkinöitä (maun mukaan)
(soija)juustoa
valmistus:
pilko sipuli hienoksi ja kuullota hetken. Lisää hienonnettu valkosipuli ja chili. Valuta suolaliemi pois kidney-pavuista ja lisää ne sitten pannulle. Lisää myös valkeat pavut tomaattikastikkeessa, sekä tomaattimurska. Hauduta hetki, ja pilko sekaan vielä paprikat.
Valmistuksen aikana voit pohtia jokaisen ruoka-aineen kasvua, ja kaikkia niitä vaiheita ja ihmisiä joiden kautta ruoka on kulkenut pöytään. Ruokaa kannattaa arvostaa!
tarjoilu:
laita papumössö mikrossa lämmitetylle burritokuorelle. Päälle (soija)juustoraastetta ja quacamolea ja sekaan vielä chili/suolapähkinöitä tuomaan rousketta makukokemukseen.
Halutessasi voit laittaa väliin lisäksi vaikka salsaa tai salaatinlehtiä. Tai ihan jotain muuta täytettä. Nam, ei pitäisi kirjoittaa reseptejä nälissään.
Suosituksessa korostetaan lähialueilla tuotettua ruokaa ja luomutuotantoa. Ihan fruitariaaneiksi porukkaa ei olla ajamassa, vaan lähinnä tavoitellaan kasvispainotteista ruokavaliota jossa liha ei näyttelisi niin keskeistä sijaa.
Joka tapauksessa tällaista pitkän linjan vegaania kasvisruuan suosittelu lämmittää.
Kirkon uutta ilmasto-ohjelmaa juhlistamaan tässä helppo resepti.
Apupapin papupata burritoilla:
tarvikkeet:
(määrät ohjeellisia, kokataan tunteella)
2 sipulia
3 kynttä valkosipulia
chiliä maun mukaan
1 paprika
tölkki valkeita papuja tomaattikastikkeessa
tölkki kidney-papuja suolaliemessä
tölkki/purnukka tomaattimurkskaa
kasvisöljyä paistamiseen
tarjoiluun:
burritokuoria tai wrappeja
quacamolea (laiska ostaa valmiina, ahkera ostaa avokaadoja ja tekee itse)
suolapähkinöitä tai chilipähkinöitä (maun mukaan)
(soija)juustoa
valmistus:
pilko sipuli hienoksi ja kuullota hetken. Lisää hienonnettu valkosipuli ja chili. Valuta suolaliemi pois kidney-pavuista ja lisää ne sitten pannulle. Lisää myös valkeat pavut tomaattikastikkeessa, sekä tomaattimurska. Hauduta hetki, ja pilko sekaan vielä paprikat.
Valmistuksen aikana voit pohtia jokaisen ruoka-aineen kasvua, ja kaikkia niitä vaiheita ja ihmisiä joiden kautta ruoka on kulkenut pöytään. Ruokaa kannattaa arvostaa!
tarjoilu:
laita papumössö mikrossa lämmitetylle burritokuorelle. Päälle (soija)juustoraastetta ja quacamolea ja sekaan vielä chili/suolapähkinöitä tuomaan rousketta makukokemukseen.
Halutessasi voit laittaa väliin lisäksi vaikka salsaa tai salaatinlehtiä. Tai ihan jotain muuta täytettä. Nam, ei pitäisi kirjoittaa reseptejä nälissään.
Kommentit