Siirry pääsisältöön

Paaston aikaan

Kirkkovuodessa eletään pääsiäistä edeltävää paastoaikaa. Paasto on yleensä nähty luopumisena, mutta minä olen jo useana vuonna yrittänyt kääntää sen toisinpäin, kaiken arvostamiseksi. Jos jostakin luovun, se on oman elämän vertaamisesta toisiin, siihen mitä heillä on ja mitä minulla ei ole. Keskityn arvostamaan sitä, mitä minulla on.

Minulla on rakkaita ihmisiä, jotka ovat terveitä ja voivat hyvin. Olen itsekin terve, ja suhteellisen hyvässä kunnossa. Minulla on koti, ja kotona sauna, johon pääsen aina kuntoilun jälkeen rentoutumaan. Minulla on (kasvis)ruokaa, jonka ainesosat on joku kasvattanut, joku kerännyt, joku pakannut. Joku kuljettanut, joku ottanut myytäväksi, joku asettanut esille, joku myynyt. Kasviksia, joiden kasvu tulee kaikessa - ihmisissä, eläimissä, kasveissa, koko luomakunnassa - läsnäolevalta Jumalalta.

Tämän edessä hiljennyn paastotessa. Otan kiitoksella sen vastaan. Kaikki on pyhää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käärmeitä ja Tikapuita

On vanha lautapeli nimeltä Käärmeitä ja Tikapuita . Pelin juuret ulottuvat Intiaan 1500-luvulle, vaikka se onkin meille tunnetussa muodossa kiertänyt Brittein saarten kautta. Pelilauta on suht' helppo tehdä itse, ja siksi sellaisen tuohon piirtelin. Pelin ajatuksena on edetä noppien osoittaman lukumäärän verran ruudukko läpi aloittaen ensimmäiseksi merkitystä ruudusta alalaidassa. Mikäli pelaaja tulee ruutuun, jossa on tikkaiden alapää, saa hän kiivetä tikkaat siihen ruutuun jossa tikkaiden huippu on, ilman ylimääräisiä nopan heittoja. Ruutuun, jossa on käärmeen pää joutuessaan pelaaja sen sijaan liukuu käärmeen selkää pitkin siihen ruutuun, jossa käärmeen häntäpää on. Peli on minusta hieno metafora elämän prosesseista. Välillä tulee yllättäviä takapakkeja, ja hetken päästä vastassa saattaa olla harppauksia eteenpäin. Se kaikki kuuluu asiaan.

Jälkiä

Turun Tuomiokirkossa, Pormestarin kuorin lattiassa, on näkyvissä kissan tassun jättämiä jälkiä. Kissa on ollut vainaa jo pitempäänkin, mutta eläissään se oli onnistunut juoksemaan vielä märkien tiilien yli ja niin painamaan kädenjälkensä osaksi 700-vuotiasta kansallispyhättöä. Tarkoittamattaan. Fossiililöytöjen yhteydessä meillä on vieläkin vanhempia käpäliä, tassuja, raatelujalkoja ja kavioita kivettyneeseen maa-ainekseen painautuneena, kuten myös painokuvia vanhoista kasveista tai muinaisista otuksista. Myös me jätämme jälkiä. Jälkiä planeettaamme, jonka jälkipolvillemme jätämme, mutta myös jälkiä toisiimme. Tarkoittaen ja tarkoittamattamme. Näin paastoajan alkaessa haluaisin katsella sitä, minkälaisia jälkiä minä jätän. Minkälaiset haluaisin jättää? Kissankäpälät kirkon kuoriin?

Eikö nukuta? Vinkkejä nukahtamiseen

Kesä on takana, työt ja koulut alkavat. Loman aikana tuli ehkä opeteltua toisenlainen päivärytmi. Ehkä myös kaikki syksyn aloittamiseen liittyvät stressaa, ja vaikuttaa nukkumiseenkin? Tässä videossa muutama vinkkini siihen, miten ainakin itse saan paremmin itseni nukahtamaan.