Kuten monena muunakin tiistaina, oli tänäänkin kävelykadun kupeella sijaitsevassa Adventtikirkon Kasvisravintolassa tarjolla heidän herkullista vegaani-lasagneaan.
Vaikka itse mielelläni kotona kokkailenkin, on arkisin mukava välillä nauttia työkiireiden keskellä vaivalla ja ajatuksella tehtyä kasvisruokaa, kotona arkikokkailu kun tuppaa olemaan nopeaa ja helppoa. Viikonloppuisin, kun aikaa on, on sen sijaan äärimmäisen rentouttavaa joskus vain omistaa aikaa ruuan laittamiselle. Välttää valmista, ja tehdä kaikki mahdollisimman pitkälle itse käyttäen lähialueilla tuottettuja, mahdollisimman korkeatasoisia ainesosia. Valita ruualle oikeat ruokajuomat ja jälkiruoka. Pysähtyä tekoprosessissa iloitsemaan eri aineksien väreistä, tuoksuista, koostumuksesta. Eräs tällaisista ruuista on moussaka, jonka resepti on vuosien saatossa ja monen kokeilun kautta hioutunut nykyiseen, täydelliseen asuunsa. Ohessa resepti:
Pastori Aten bravuuri (vegaani-moussaka)
(kiitos minne kiitos kuuluu: resepti on oma muunnos Muukkonen & Särkisillan Vegaanin kasviskeittokirjasta. Muutoksia on tehty valmistusprosessiin ja muutamaan ainekseen. Lopputuloksena on suhteellisen iso vuoka täynnä herkullista moussakaa. Jos oma vuokasi on kovin pieni, puolita ainesmäärät.)
ainekset
3-4 munakoisoa
suolaa
(oliivi)öljyä
täyte:
2 sipulia
3-4 valkosipulin kynttä
(oliivi)öljyä
3-4 dl (geenimanipuloimatonta) soijarouhetta (liotettuna)
mustapippuria
maustepippuria
paprikajauhetta
oreganoa
kanelia
soijakastiketta
muskottipähkinää
1 tlk tomaattimurskaa (luomu)
2 rkl tomaattipyrettä
n. 1dl valkoviiniä
kastike
6 dl soijamaitoa
¾ dl vehnäjauhoja (luomu)
muuta:
-joku leffa katsottavaksi, sillä valmistamiseen menee useita tunteja
-joku, jonka kanssa nauttia vaivalloisesta mutta herkullisesta ruuasta
Valmistus:
Laita syvään lautaseen n. 3dl vettä. Lisää veteen ripaukset maustepippuria, muskottipähkinää ja paprikajauhetta. Laita geenimanipuloimaton soijarouhe veteen likoamaan niin, että koko lautanen tulee täyteen.
Kuori munakoisot ja leikkaa ne kiekoiksi. Itketä munakoisoviipaleet, eli laita lautaselle suolaa. Lado kiekkoja lautasen peitoksi. Ripottele päälle suolaa, ja lisää uusi kerros munakoisokiekkoja. Toista kunnes kaikki kiekot ovat lautasella. Jätä vähäksi aikaa ”muhimaan”.
(Munakoisojen itkettäminen poistaa niistä kitkerän nesteen, mikä tekee niistä maukkaita. Samalla se tekee ruuasta jo valmiiksi suolaista, eli suolaa ei tarvitse lisätä.)
Lämmitä iso pannu, wokkipannu on paras tähän tarkoitukseen. Lorauta oliiviöljyä pannulle. Kuivaa munakoisokiekoista kitkerä neste painellen niitä talouspaperilla molemmin puolin, ja lisää ne sitten pannulle. Paista molemmin puolin kunnes ne pehmenevät ja ruskistuvat hieman. Nosta pehmeät kiekot odottamaan jatkokäsittelyä.
Laita uuni lämpenemään 200°C
Täyte:
Pilko sipulit ja valkosipuli. Kun pannu vapautuu kiekoista, lisää sipulit pannulle. Kuullota hieman, ja lisää ripaus kanelia, oreganoa ja mustapippuria. Lisää valkosipuli, lionnut soijarouhe ja lorauta sekaan soijakastiketta. Lisää tomaattimurska ja valkoviini, sekä vielä tomaattipyre. Sekoita kastike ja jätä hautumaan.
Valkokastike:
Kiehauta soijamaito ja lisää sekaan vehnäjauhot. Varo, ettei tuotos kiehu yli, sillä lämmetessään se laajenee.
Voitele ISO uunivuoka (oliivi)öljyllä. Laita kerroksittain täytettä, munakoisosiivuja ja valkokastiketta aloittaen täytteestä ja päättäen valkokastikkeeseen. Laita uuniin n. tunniksi, ruoka on valmista kun se on päältä hivenen rusettunut.
Anna ruuan jäähtyä minuutti-pari ennen tarjoilua, se on kuumaa.
Vaikka itse mielelläni kotona kokkailenkin, on arkisin mukava välillä nauttia työkiireiden keskellä vaivalla ja ajatuksella tehtyä kasvisruokaa, kotona arkikokkailu kun tuppaa olemaan nopeaa ja helppoa. Viikonloppuisin, kun aikaa on, on sen sijaan äärimmäisen rentouttavaa joskus vain omistaa aikaa ruuan laittamiselle. Välttää valmista, ja tehdä kaikki mahdollisimman pitkälle itse käyttäen lähialueilla tuottettuja, mahdollisimman korkeatasoisia ainesosia. Valita ruualle oikeat ruokajuomat ja jälkiruoka. Pysähtyä tekoprosessissa iloitsemaan eri aineksien väreistä, tuoksuista, koostumuksesta. Eräs tällaisista ruuista on moussaka, jonka resepti on vuosien saatossa ja monen kokeilun kautta hioutunut nykyiseen, täydelliseen asuunsa. Ohessa resepti:
Pastori Aten bravuuri (vegaani-moussaka)
(kiitos minne kiitos kuuluu: resepti on oma muunnos Muukkonen & Särkisillan Vegaanin kasviskeittokirjasta. Muutoksia on tehty valmistusprosessiin ja muutamaan ainekseen. Lopputuloksena on suhteellisen iso vuoka täynnä herkullista moussakaa. Jos oma vuokasi on kovin pieni, puolita ainesmäärät.)
ainekset
3-4 munakoisoa
suolaa
(oliivi)öljyä
täyte:
2 sipulia
3-4 valkosipulin kynttä
(oliivi)öljyä
3-4 dl (geenimanipuloimatonta) soijarouhetta (liotettuna)
mustapippuria
maustepippuria
paprikajauhetta
oreganoa
kanelia
soijakastiketta
muskottipähkinää
1 tlk tomaattimurskaa (luomu)
2 rkl tomaattipyrettä
n. 1dl valkoviiniä
kastike
6 dl soijamaitoa
¾ dl vehnäjauhoja (luomu)
muuta:
-joku leffa katsottavaksi, sillä valmistamiseen menee useita tunteja
-joku, jonka kanssa nauttia vaivalloisesta mutta herkullisesta ruuasta
Valmistus:
Laita syvään lautaseen n. 3dl vettä. Lisää veteen ripaukset maustepippuria, muskottipähkinää ja paprikajauhetta. Laita geenimanipuloimaton soijarouhe veteen likoamaan niin, että koko lautanen tulee täyteen.
Kuori munakoisot ja leikkaa ne kiekoiksi. Itketä munakoisoviipaleet, eli laita lautaselle suolaa. Lado kiekkoja lautasen peitoksi. Ripottele päälle suolaa, ja lisää uusi kerros munakoisokiekkoja. Toista kunnes kaikki kiekot ovat lautasella. Jätä vähäksi aikaa ”muhimaan”.
(Munakoisojen itkettäminen poistaa niistä kitkerän nesteen, mikä tekee niistä maukkaita. Samalla se tekee ruuasta jo valmiiksi suolaista, eli suolaa ei tarvitse lisätä.)
Lämmitä iso pannu, wokkipannu on paras tähän tarkoitukseen. Lorauta oliiviöljyä pannulle. Kuivaa munakoisokiekoista kitkerä neste painellen niitä talouspaperilla molemmin puolin, ja lisää ne sitten pannulle. Paista molemmin puolin kunnes ne pehmenevät ja ruskistuvat hieman. Nosta pehmeät kiekot odottamaan jatkokäsittelyä.
Laita uuni lämpenemään 200°C
Täyte:
Pilko sipulit ja valkosipuli. Kun pannu vapautuu kiekoista, lisää sipulit pannulle. Kuullota hieman, ja lisää ripaus kanelia, oreganoa ja mustapippuria. Lisää valkosipuli, lionnut soijarouhe ja lorauta sekaan soijakastiketta. Lisää tomaattimurska ja valkoviini, sekä vielä tomaattipyre. Sekoita kastike ja jätä hautumaan.
Valkokastike:
Kiehauta soijamaito ja lisää sekaan vehnäjauhot. Varo, ettei tuotos kiehu yli, sillä lämmetessään se laajenee.
Voitele ISO uunivuoka (oliivi)öljyllä. Laita kerroksittain täytettä, munakoisosiivuja ja valkokastiketta aloittaen täytteestä ja päättäen valkokastikkeeseen. Laita uuniin n. tunniksi, ruoka on valmista kun se on päältä hivenen rusettunut.
Anna ruuan jäähtyä minuutti-pari ennen tarjoilua, se on kuumaa.
Kommentit
:)