Siirry pääsisältöön

jos siat lentäisivät

Joskus kauan kauan sitten, kun olin vielä teini ja elettiin 90-luvun alkupuolta, katselin kavereiltani lainaamia kopioiden kopiona levinneitä animefilmejä ja tykkäsin kovasti. Samoihin aikoihin lueskelin myös Kuopion kirjastossa Tähtivaeltaja-lehdestä huippuanimaatioista, ja Porco Rosso mainittiin sielä yhtenä parhaista. Vaikka olin kasvanut 80-luvun Superchannelilla pyörineiden Robotechin ja Captain Harlockin parissa, ymmärsin, että olin viimein löytänyt nyt jotain, joka oli animea isolla A:lla. Pari vuotta myöhemmin YLE teki kulttuuriteon, ja näytti Miyazakilta ei pelkästään Porco Rosson vaan myös Naapurini Totoron. Ystäväni ihastui Totoroon, mutta minun väsyneeseen vanhan miehen sieluun Sika punaisine koneineen jumitti ikuisiksi ajoiksi.

Nyt Porco tekee surmansilmukoitaan valkokankaalla. Ja vaikka iloitsen mahdollisuudesta päästä näkemään ilmojen balettia suurella seinällä, tuntuu myös kummallisesti, että joudun väkisin jakamaan jotain minulle tärkeää kaikkien muiden kanssa.

Sama tunne iski minuun silloin, kun goottikulttuurista tuli valtavirtaa tai Wong Kar Wain nimi alkoi olla tunnistettava ruokapöytäkeskusteluissa, tai kun kaikki halusivat juoda absinttia. Kun Galactica tai Doctor Who tehtiin uusiksi - onnistuneesti tosin! (Toivottavasti Prisoner sentään jätetään rauhaan, sillä uusiksi sitä ei saa vaikka niin joku kaavaileekin. Patric McGoohania ei peitota, ja alkuperäisen tunnelmaa ei nykyleikkauksilla saada millään.)

En tiedä, onko kyse siitä, että nämä ovat MINUN juttujani. Jos niistä tulee massaa, kuka minä enää olen? Vai onko se vain sitä, että identiteetin rakentamisen sijasta olen iloinnut siitä, että olen löytänyt aarteita, todellisia helmiä kaiken turhanpäisyyden keskellä, ja nyt en saa enää yksin noita aarteitani pitää?

Miksi en voi vaan Nuuskamuikkusen tavoin iloita smaragdeista ilman tarvetta omistaa niitä?

Kommentit

Archipictor sanoi…
Kurenai no puta eli Porco Rosso tuli nähtyä tänään, ensi kertaa valkokankaalta. Olihan se mitä hienoin elämys näin monen vuoden jälkeen. Elokuvasta löytyi taas uusia tasoja, joten mitään vanhenemista ei ollut tapahtunut. Etenkin jos vertaa leffaa edeltäneisiin animaatio-mainoksiin, ero oli valtava. Rumaa ja vähä-älyistä materiaalia tuotetaan solkenaan mutta ne joutuvat seisomaan Porco Rosson kaltaisten mestariteosten varjossa. Takana olleet manga-teinit eivät oikein osanneet ymmärtää leffan hienoutta. Helmiä sioille.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käärmeitä ja Tikapuita

On vanha lautapeli nimeltä Käärmeitä ja Tikapuita . Pelin juuret ulottuvat Intiaan 1500-luvulle, vaikka se onkin meille tunnetussa muodossa kiertänyt Brittein saarten kautta. Pelilauta on suht' helppo tehdä itse, ja siksi sellaisen tuohon piirtelin. Pelin ajatuksena on edetä noppien osoittaman lukumäärän verran ruudukko läpi aloittaen ensimmäiseksi merkitystä ruudusta alalaidassa. Mikäli pelaaja tulee ruutuun, jossa on tikkaiden alapää, saa hän kiivetä tikkaat siihen ruutuun jossa tikkaiden huippu on, ilman ylimääräisiä nopan heittoja. Ruutuun, jossa on käärmeen pää joutuessaan pelaaja sen sijaan liukuu käärmeen selkää pitkin siihen ruutuun, jossa käärmeen häntäpää on. Peli on minusta hieno metafora elämän prosesseista. Välillä tulee yllättäviä takapakkeja, ja hetken päästä vastassa saattaa olla harppauksia eteenpäin. Se kaikki kuuluu asiaan.

Jälkiä

Turun Tuomiokirkossa, Pormestarin kuorin lattiassa, on näkyvissä kissan tassun jättämiä jälkiä. Kissa on ollut vainaa jo pitempäänkin, mutta eläissään se oli onnistunut juoksemaan vielä märkien tiilien yli ja niin painamaan kädenjälkensä osaksi 700-vuotiasta kansallispyhättöä. Tarkoittamattaan. Fossiililöytöjen yhteydessä meillä on vieläkin vanhempia käpäliä, tassuja, raatelujalkoja ja kavioita kivettyneeseen maa-ainekseen painautuneena, kuten myös painokuvia vanhoista kasveista tai muinaisista otuksista. Myös me jätämme jälkiä. Jälkiä planeettaamme, jonka jälkipolvillemme jätämme, mutta myös jälkiä toisiimme. Tarkoittaen ja tarkoittamattamme. Näin paastoajan alkaessa haluaisin katsella sitä, minkälaisia jälkiä minä jätän. Minkälaiset haluaisin jättää? Kissankäpälät kirkon kuoriin?

Eikö nukuta? Vinkkejä nukahtamiseen

Kesä on takana, työt ja koulut alkavat. Loman aikana tuli ehkä opeteltua toisenlainen päivärytmi. Ehkä myös kaikki syksyn aloittamiseen liittyvät stressaa, ja vaikuttaa nukkumiseenkin? Tässä videossa muutama vinkkini siihen, miten ainakin itse saan paremmin itseni nukahtamaan.